Химтрейли? Въглеродни нанотръбички са открити в белите дробове на парижани

Това е първият документиран случай на откриване на такива структури в човешкото тяло. Перспективният материал на бъдещето, въглеродните нанотръби,  не е толкова лесно да се намерят в живота – те се намират само във   високотехнологични лаборатории, които изследват техните свойства, разработват технологии за производството и използването им.

Изследва се и тяхната потенциална опасност: доказано е, че у опитни мишки те предизвикват същата  бурна и опасна  реакцията на имунната система, както и азбеста, известен със своите канцерогенни свойства. Но мишките получават нанотръбите изкуствено чрез инжектиране на разтвор, затова  откритието на френските учени е още по-изненадващо, защото са ги открили в дихателните пътища на обикновени хора в Париж.

Пробите  авторите са  получили от лигавицата на 64 деца, живеещи във френската столица и страдащи от астма. Нанотръбите са били намерени у всички, а  пет те дори са открити в макрофагите, имунни клетки, които действат  в лигавицата на белите дробове. За съжаление, нито точното съдържание на въглеродните нанотръби или техния  източник учените все още не могат да назоват.

Те не са се занимавали и с възможната връзка между нанотръбите и болестта. От една страна, теоретично те наистина са способни да стимулират различни възпалителни процеси. От друга страна, тяхното присъствие може да се дължи на заболяването и на отслабналия капацитет на организма да отделя  замърсявания. Що се отнася до техния произход, той може да е естествени: според някои източници нанотръби могат да присъстват в продуктите от изгарянето  на горива.

Naked Science

http://news.rice.edu/2015/10/19/are-cars-nanotubes-factories-on-wheels/

 

Related Posts

One thought on “Химтрейли? Въглеродни нанотръбички са открити в белите дробове на парижани

  1. Според най-разпространената теория химтрейлите са фин алуминиев прах, който създава облаци с висока отражателна способност на слънчевите лъчи. Така се борели срещу глобалното затопляне. Ако е така е логично такива облаци да се създават през юни, юли и август когато слънцето пече най-силно и би имало най-голям ефект. Да, ама НЕ!!! През тези месеци на небето нямаше нито едно създадено изкуствено облаче и слънцето печеше жестоко. Масово химтрейлите се появиха в средата на септември и продължиха и през октомври. Особено преди дъжд. Всичко това доказва, че теорията за борба с глобалното затопляне не е вярна. Пръскат ни като хлебарки, но каква е целта и с какво ни тровят? Може би като разберем, ще бъде вече доста късно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *