Руски учен предупреди за неизбежна метеоритна атака

Професорът от  Уралския университет Виктор Гроховски  предрича атака на метеорити. Според него, до края на века Земята многократно ще бъде атакувана от метеорити като Челябинския, пише „Российская газета“.

Според учения, падналият в Челябинск метеорит е предвестник на истинска метеоритна атака на Земята. Според статистиката големи небесните тела падат на Земята до три пъти за  100 година. През ХХ век върху Земята пада  известният Тунгуския метеорит. Той е последван от още двама или трима „братя“, казва той.

Съвременната наука се е научила да изчислява и да проследява комети и астероиди, но с  метеоритите на учените не им върви. Така, през 2013 г. противоракетните  системи на Руската федерация и САЩ не забелязват приближаването на  Челябинския метеорит.

Експерти заговориха за  необходимостта от създаване на проект за мониторинг на големи небесни тела, които заплашват Земята. Учените анонсираха изстрелване на разузнавателни спътници, които биха могли да наблюдават потенциално опасни обекти. Но за година и половина години учените не са постигнали напредък,  оплаква се Гроховски.

Според руското  Министерство на извънредните ситуации, ежедневно към  планета се устремяват  стотици метеорити. Повечето от тях изгарят в атмосферата. За година само 30  сравнително големи метеорити стигат  до Земята и океаните.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *