Адът се намира на 75 светлинни години от Земята

Астрономите са открили зловеща планета –  на нея бушува един истински адски огън, и която се движи сама в пространство

Летяща  преизподня

Астрономите от Единбургския университет са използвали инфрачервения телескоп на Европейската южна обсерватория в Чили и са получили снимки на планета, която се намира на 75 светлинни години от Земята.

Диаметърът на обекта, който е наречен условно PSO J318.5-22, е сходен с нашия Юпитер, но тежи 8 пъти повече. Обектът има атмосфера, състояща се от множество дебели и тънки слоеве и освен това се върти много бързо- прави едно завъртане на всеки 5 часа.

1023075

PSO J318.5-22 не е свързан гравитационно с никаква звезда. Планетата се движи сама из Вселената. И на пръв поглед отдавна е трябвало да се превърне в ледена топка.

Но тя, напротив, е много гореща. Атмосферата на PSO J318.5-22 е загрята до 800 градуса по Целзий. В облаците, както уверяват астрономите, анализирали данните от наблюдението, витаят капчици от разтопено желязо. „Дяволската планета“ – така я наричат ирландските астрономи, открили обекта.
Според учените тази „дяволска планета“ се грее от вътрешната си топлина. И се е образувала, както изглежда, съвсем наскоро – преди около 12 милиона години – се казва в прессъобщението на Единбургския университет – http://www.ed.ac.uk/news/2015/distantworld-031115.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *