Пол Крейг Робъртс: Настъпи решаваща промяна на съотношението на силите в света

Светът започва да разбира, че на 28 септември настъпи радикална промяна в ситуацията в световните дела, когато руският президент Путин заяви в речта си пред ООН, че Русия вече няма да толерира порочната, зле замислена и катастрофална политика на Вашингтон, сееща хаос в Близкия изток, а сега и в Европа. Два дни по-късно Русия пое отговорността за военната ситуация в Сирия и пристъпи към унищожение на терористичните групи на ИД.

Може би сред съветниците на Обама има няколко, които не са обзети от арогантност и които са в състояние да разберат тези промени. Според Sputnik NEWS, редица висши президентски съветници по сигурността са посъветвали Обама да изтегли американските войски от Сирия и да се откаже от плана си за сваляне на режима на Асад. Те също са го посъветвали да се опита да си сътрудничи с Русия, за да спре потока от бежанци, които вече  наводниха европейските страни, васали на Вашингтон. Притокът на нежелани имигранти кара европейците да се замислят за високата цена, която трябва да платят за тяхната подкрепа за американската външна политика. Съветниците са казали на президента, че глупавите неоконсерватори застрашават американската империя в Европа.

Такива коментатори като Mike Whitney и Steven Landman, са стигнали до правилното заключение, че Вашингтон не може да направи нищо срещу Русия, която активно действа срещу ИД. Планът на неоконсерваторите да се създаде забранена за полети зона над Сирия под егидата на ООН, за да се изтласка Русия, е неосъществима мечта. ООН никога няма да приеме такава резолюция. А Русия вече фактически е реализирала забранена за полети зона.

Путин – без никакви словесни заплахи или обвинения по адрес на някого – рязко промени баланса на силите, и светът го знае.

Реакция на Вашингтон станаха очерняне и празни думи, пълни лъжи, които се повтарят от най-съмнителните протежетата на Вашингтон. Единственият резултат от всичко това е демонстрация на безсилието на Вашингтон.

Ако на Обама му е останал малко здрав разум, той трябва да отстрани неоконсервативните идиоти от своето правителство, които пропиляха напразно цялата сила на Америка, и чрез изместване на фокуса от Европа, да се опита да си сътрудничи с Русия, за да унищожи тероризма в Близкия изток, който доведе до наплив на бежанци в европейски държави – вместо да го спонсорира.

Ако Обама не е в състояние да признае грешките си, Съединените щати ще продължат да губят своя авторитет и престиж в целия свят.

paulcraigroberts.org

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *