Шефът на Пентагона нарече Русия и Китай „потенциални заплахи за световния ред“

В събота, 7 ноември министърът на отбраната на САЩ Аш Картър (Ash Carter) обвини Русия, че застрашава световния ред, давайки за пример нейното нахлуване в Украйна и безотговорните и изявления, свързани с ядрените оръжия, и добави, че отбраната в САЩ се занимава с търсене на начини за ограничаване на руската агресия и за защита на американските съюзници.

Картър също така изрази загриженост във връзка с нарастващото влияние на Китай и неговата нарастваща военна мощ, но най-тежките изрази в речта си по време на Форума за национална отбрана „Рейгън“, той запази за Русия.

Картър заяви, че Русия „предприема рисковани действия“ в морето, въздуха, космоса и киберпространството.

„Най-голямо безпокойство предизвиква дрънкането от страна на Москва на ядрени оръжия, както и въпроси за готовността на руските лидери да спазват ангажиментите в областта на стратегическата стабилност, зачитане на правилата за неизползване на ядрени оръжия“- каза той.

Това негово изявление, може би, е най-острата атака срещу бившия съперник на Америка от времето на
студената война.

„Ние не искаме да студена, да не говорим за гореща война с Русия, – подчерта той. – Ние не искаме Русия да бъде наш враг. Но не бива да има съмнения: САЩ ще защитят своите интереси, техните съюзници, принципния международен ред и това позитивно бъдеще, което той предлага за всички нас „.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *