Шокиращата мръсна страна на хай-тек индустрията, за която не трябва да знаете

Докато големите играчи като Apple, Microsoft, Google, IBM, HP, Cisco и други са ангажирани изключително само със суперпечалби, без да вземат под внимание нито жертвите, нито опасностите за околната среда и  местното население и в крайна сметка цялата икономика.

Дейността на предприятията във високотехнологичната сфера, водена от безгранична алчност, без никакво уважение към човешкия живот и достойнство,  води до смъртта на служителите в преките и вторичните производства.

В допълнение тази дейност води до замърсяване на водните басейни и атмосферата, и лишава икономиката на огромни средства. Следващите шокиращи снимки са направени с помощта на Робърт Гибсън и Usuncut.com, като те са внимателно скривани от обществеността от съвременните технологични производители. Те ще ви помогнат да разберете по-добре ситуацията.

T-1-e1444250666303

Невероятно богатата на природни ресурси и разкъсвана от война Демократична република Конго в Африка още от колониалната епоха е била използвана от френските и белгийските колониални власти. Изкопаеми като кобалт, мед или колтан, от съществено значение за хай-тек индустрията, ги има тук в изобилие и са силно търсени от западните индустриални компании. И бунтовниците и правителствените въоръжени сили са въвлечени в отвратителната верига за добив и препродажба на минерали, за да купуват оръжие.T-2

Както въоръжените сили, така и бунтовниците принуждават децата да добиват тези суровини за смартфони и лаптопи. Предполага се, че повече от четиридесет хиляди деца, или 16.9 на сто на възраст между 5 и 14 години,  със сила са карани да работят в конгоанската минна промишленост. Заради многобройните рискове за здравето, Международната организация на труда счита работата в мините за една от най-тежките форми на детски труд.T-3-e1444250691546

В допълнение към използването на непълнолетни в опасен труд, въоръжените групи активно се борят помежду си за контрол на богатите находища с  полезни изкопаеми. Това вече доведе до многобройни жертви и материални загуби. Въпреки завоалираното лобиране на производителите от  хай-тек индустрията да прикрият престъпленията от световната общност, Организацията на обединените нации не се побоя през 2001 г. да обвини придобиващите тези изкопаеми американаски фирми, в „подгряване на конфликта в Демократична република Конго.“

Положението в Азия не е много по-добро от ситуацията в Африка. Най-големият производител на електроника в света и най-големият работодател – частната китайска компания Foxconn,  произвежда по-голямата част апаратите  iPhone и IPads за Apple Inc.,  и е доставчик на електронни компоненти и готови продукти за Dell, Motorola, Nintendo, Nokia и Sony. Вие няма да повярвате, че сътрудниците на тази  известна компания се самоубиват заради непоносимите условия на труд.

T-4-e1444250711651 T-5

За многото часове упорит труд се плаща много малко. Само през 2010 г. в завода на компанията в Шънджън са се самоубили четиринадесет работници, скачайки от прозореца. В периода 2010-2013  още седем служители са направили същото. Последният случай на самоубийство е от август тази година. Foxconn предприе необходимите мерки за предотвратяване на фаталните скокове, поставяйки железни решетки на прозорците на фабричните общежития, където живеят от триста до четиристотин хиляди работници. Все пак това не решава проблема.

T-6-e1444250735518

Сега компания кара работниците да подписват договор, забраняващ им да се самоубиват. Въпреки че през последните години нивото на заплатите в дружеството се увеличи леко, обикновен работник получава по-малко от 293 долара на месец. Междувременно генералният директор на Foxconn Тери Гоу разполага с 5, 9 милиарда щатски долара.

T-7-e1444250756113

Работниците ги глобяват за банален диалог по време на работа. Гардове патрулират в монтажния цех за идентифициране на нарушителите на вътрешни правила. Всеки месец около 24 хиляди човек, или пет процента от работната сила,  напускат компанията заради непоносими условия на труд.T-8

„Стотици хора работят в цеховете, но не могат да разговарят помежду си. С отварянето на устата си може да получите отрицателен запис във вашето досие и недоверие от страна на началството. Вие също така може да бъдете глобен „, – разказва за The Telegraph следователят от китайското правителство Zhu Guangbin.

В северната част на Китай, близо до границата с Монголия, в допълнение към проблема с малтретирането на хора, съществува голям екологичен проблем. Около 95 процента от редките минерали, използвани в производството на смарттелефони и лаптопи, се добиват в района.

T-9-e1444250776393 T-10

На снимката можете да видите как много тръби изливат отпадъци от мините  в изкуствен язовир, който е станал токсичен в радиус от няколко километра.

T-12

А сега в Съединените щати, в родината на най-големите технологични компании на нашето време. Оказва се, че гигантите в хай-тек индустрията прибягват до всякакви сложни схеми за данъчна оптимизация.

Графиката показва, че средните данъчни ставки в хай-тек индустрията са едни от най-ниските в сравнение с други отрасли.

След анализ на данните на повече от седем хиляди котирани на борсата дружества, професорът в Нюйоркския университет Aswat Damodaran е открил, че в сегмента на компютрите, който включва софтуер и услуги, средната ефективна ставка на подоходния данък е само 10.1%, а в сегмента на интернет дори 5.9 процента, въпреки,  че в сегмента на автомобилите са плащат 32,7%.

T-11-e1444250795796

Пет от най-големите технологични компании в САЩ: Apple, Microsoft, Google, Oracle и Cisco крият над 430 милиарда щатски долара в чужбина. А само Apple държи в чуждестранни сметки 158 млрд. щатски долара.

Ако се върнат тези парите обратно в Съединените щати и се обложат с данъчната ставка от 35 на сто, тези 430 милиарда долара ще обезпечат със 150,5 милиарда САЩ, което ще помогне да се създадат 600 хиляди работни места в публичния сектор за пет години с годишен доход 50 хиляди долара всяко.

В същото време, високоплатените служители в Google, Twitter и Facebook се стичат отвсякъде в Сан Франциско и Оукланд, където цената на живота се е покачила толкова високо, че бедните автобусни шофьори не са състояние да си наемат квартира и спят в своите автобуси.

T-13-e1444250819806

Високотехнологичните компании в Силиконовата долина доставят своя персонал от  апартаментите в центъра на града до мястото на работа с частни автобуси. Според вестник Francisco Chronicle наемът на едностаен апартамента в Сан Хосе вече струва средно $ 2,186, в Оукланд – 2469 щатски долара, и в Сан Франциско – 3361 щатски долара. Автобусните шофьори такъв лукс просто не могат да си позволят.

http://anonhq.com/the-horrendous-photos-the-technology-industry-never-wants-you-to-see-images/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *