60 години замърсяване на космоса в една минута (видео)

Хората обичат да замърсяват, и то не само на Земята. Чрез анимацията, създадена от Стюарт Грей, астроном в University College London, можете да видите как хората започват да замърсяват космоса.

Всичко започва през 1957 г., когато Съветският съюз изстрелва първия изкуствен спътник на Земята, 58.5-сантиметрово кълбо с радиопредавател. Части от ракетата, която го доставя в орбита, бележи началото на замърсяването. Следващата година собствен спътник, „Експлорър 1“, изстрелват и  Съединените щати.

Фактически всяка мисия оставя своята „мръсна следа“. По време на полета на Юрий Гагарин в космоса вече има повече от 200 такива обекти. Към 1980 г., когато човешки крак вече е оставил отпечатък върху Луната, такива обекти в орбита са около пет хиляди.

Сега техният брой е над 20 хиляди.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.