Астрономи откриха отвъд Нептун суперземя. Нибиру?

Екип астрономи от Швеция и Мексико са открили нова планета в Слънчевата система, която може да бъде „планетата X“ или „Нибиру“.

Астрономите от Швеция и Мексико обявиха откриването на неизвестен досега космически обект в края на Слънчевата система.

Учените казват, че са забелязали „нов точков източник,  черно тяло“, който се движи в тандем със звездната система Алфа Кентавър, като са използвали телескопите на новопостроената обсерватория ALMA.

Както се съобщава в доклад, публикуван в научния портал arXiv.org, обектът не излъчва собствена светлина. В същото време, разположеното на около 300 радиуса на земната орбитата небесно тяло може да се окаже планета, няколко пъти по-голяма от нашата – суперземя, известна и като „планетата X“ или „Нибиру“.34aeaa366c6398b2418b5009cbf

Астрономите смятат, че небесно тяло не може да бъде обикновена звезда, а е част от Слънчевата система.

Мистериозното тяло засега е наречено αCen D или Гна (в в чест на скандинавска богиня). Авторите на откритието са уверени, че това не е четвърти участник в Алфа Кентавър, защото от месец юли 2014 г. до май 2015 г. космическото тяло твърде много се е изместило спрямо другите звезди на системата. Също така е малко вероятно да принадлежи и към пояса на Кайпер.

Учените също не отричат, че αCen D може да бъде дори по-голям обект, кафяво джудже, „преходна форма“ между планети и пълноценни звезди, с орбита с радиус около 20 000 астрономически единици.

Но авторите на научния труд смятат за най-вероятна друга хипотеза: обектът се намира на разстояние 300 а.е. и по размер превишава един и половина пъти този на Земята. Те вярват, че това е – първата суперземя (планети от клас, чиято маса превишава масата на Земята, но е значително по-малка от масата на газовите гиганти) в Слънчевата система.

Независимо от това, откритието в научната общност се посрещна със скептицизъм. Работата на учените не е получила рецензии от други колеги, въпреки че те признават, че отвъд Нептун „има нещо.“

Ученият от Университета на Калифорния, Майкъл Браун, заяви, че това може да бъде голям, но не наблюдаван преди това от астрономи астероид, летящ някъде зад Юпитер.

„Ако приемем, че ALMA случайно е открила масивен обект във външната Слънчева система в малкото си зрително поле, може да се предположи, че има още около 200 хиляди такива планети, с големината на Земята от външната страна –  каза той, като обясни, че това едва ли е възможно защото „съществуването на множество такива планети може да дестабилизира цялата слънчева система, и тогава всички ще загинем.“

През 1979 г. сонда на НАСА откри тайнствена „допълнителна“ планета в нашата Слънчева система, която се очаква да се сблъска със Земята и да ни убие само след осем седмици.f3a0357f1e5467a3abe8225b051_prev

Тайнствената планета Нибиру, която никой не е виждал, но описанието на която се намира в голям брой древни текстове – в приказките на маите, Ведите, религиозните текстове на древните шумери, и така нататък, отново заплашва Земята.

Сблъсъкът на Нибиру със Земята може да се случи през декември, но точната дата все още е неизвестна, като това е само една от множеството конспиративни теории.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *