Астрономи предсказаха катастрофа за Земята заради сблъсък с отломки от кентавър

Земята се намира в зоната на висок риск от сблъсък с астероиди и комети, а астрономите подценяват възможността за катастрофи заради гигантските кентаври. Това сочи проучване, публикувано в списание Astronomy.

Учените са изследвали орбитите  на кентаврите – големи астероиди, летящи между орбитите на Юпитер и Нептун. Тези небесни тела заемат междинно положение между астероидите от главния пояс (разположен между орбитите на Марс и Юпитер) и по-големи обекти в пояса на Кайпер.

pic_557c64f76feb66158067df44a56b7341
Орбитите на 22 кентаври са показани в червено, снимка: Royal Astronomical Society
Кентаврите са много по-големи от астероидите, намиращи се в главния пояс. Диаметърът на тези сферични обекти е 60-100 км и се състоят от скали и лед. Те се движат по елиптични (удължени) и нестабилни орбити. През последните 20 години са открити стотици такива обекти.

Траекториите на кентаврите пресичат орбитите на Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, чиито гравитационни полета водят до разпадането на астероидите на  по-малки кометообразни тела. Според астрономите, на всеки 40-100 милиона години Земята бива излагана на интензивна бомбардировка от тях.

Един кентавър е по-тежък от всички астероиди, които някога са поразявали Земята, а неговите парчета могат да бомбардират планетата в продължение на 100 хиляди години. Астрономите смятат, че тези обекти трябва да бъдат включени сред активно наблюдаваните поради високия риск от сблъсък със Земята.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *