Британците гласуваха за напускане на ЕС

  Великобритания е готова да напусне ЕС. Този път нещата са сериозни. Парламентът прие конкретно  решение – всички сърове, лордове и перове гласуваха за референдум. Министърът на външните работи Филип Хамънд: „В момента сме на една крачка по-близо до това, да дадем възможност на британците да кажат  последната си дума за ЕС.“ Референдумът ще се проведе  „не по-късно от 31 декември 2017 г.“.

Обърнете внимание , че думата е  „окончателно“. Само преди месец Камерън слаломираше  между редица  аргументи, рамкирайки свята реч с епитети за „островния характер“,  невъзможността да се  „изгребе водата от Английския канал“ и други закачливи фразички. Но под цялото това словесно жонглиране се крият изцяло користни интереси. Те могат да бъдат обобщени в три прости точки.

Първо. ЕС няма бъдеще. През следващите 20 години, делът на Европа в световното производство ще бъде намален  с една трета. В същото време ЕС не е готов да се намеси като „желязната Тачър“ и да гони с метлата мързеливите мигранти, да повишава данъците за бизнеса и да намалява социалните програми. А  Камерън, междувременно отдавна е готов да „затегне гайките“. Това е проблемът.

Второ. Европейският съюз като съюз не съществува. Формална и неефективна политическа система, контролирана от един собственик. Последната дума винаги е на Берлин. Всички останали участници са  само шарен декор. На нас така не ни харесва, ние сме  суверенен народ, и като цяло живеем на острова и всичко останало.

Трето. Интересен коментар от Конференцията за сигурност в  Мюнхен: „Британците искат да споделят печалбите, а  загубите да списват на другите.“ Лондон вече не иска да плаща за бедните гърци, испанци, португалци, и прочее българи. Достатъчно са хранили неумелите европейци – да живеят успешните британци!

Прогнозите са, че Обединеното кралство в момента има добър шанс да се измъкне от ЕС. Това се посочва от резултати от проучване, което бе проведено наскоро. Резултатът – 47% от британците гласуват за изход и само 38% смятат, че Великобритания трябва да остане в ЕС.

gb

Да, предварителните резултати показват, че не цялото  британско общество, а  само най-активната част от него. Възможно е мълчаливото мнозинство да се окаже  упорито и консервативно и целият  патос на  Камерън да не доведе до нищо. Въпреки това, ако се съди по настойчивостта на  британския премиер, с която  той заплашва  Брюксел с  изход, резултатите от референдума вече са предрешени.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *