Гигантски „кокоши крак“ се приближава към Земята

Както стана известно, астероид с  необичайна форма ще прелети покрай  Земята точно преди Нова година. Очаква се, че това ще се случи на 24 декември.

Според астрофизиците, гигантското небесно тяло по своята форма наподобява пилешко бутче. Астероидът с кодово име SD220 (163 899) е с дължина около два километра и се приближава към Земята със скорост  101 хиляди километра в час, като бавно се върти по време на полета си.in_article_9e1836da7e-650x316

Според специалистите, астероидът представлява  въглероден хондрит (C-хондрит). Той се характеризира с по-тъмен цвят и високо съдържание на желязо в състава си. Това е най-често срещаният тип, около 75 процента от всички известни астероиди принадлежат към този тип.

Заслужава да се отбележи, че в  последно време все по-често се появяват новини за гигантски небесни тела, приближаващи се към нашата планета. При това  много хора вярват в скорошния край на света. Ето защо за да се избегне още една истерия свързана с гигантски астероид, служители на НАСА твърдят, че 2003 SD220 поне още сто години няма да представляват опасност за Земята.

in_article_063bb7dbbb-650x439

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *