Хиляди малолетни момичета в Турция биват омъжвани насилствено

В Турция, близо двеста хиляди момичета, които са под 16 години, са  омъжени насила. Това заяви активистката по правата на човека Нурие Кадин от централната адвокатска колегия в Измир.

Според правозащитничката, в Турция има поне 181 036 непълнолетни жени, а това е само според официалните данни, пише The Independent.

„През 2012 г. близо 20 000 родители са подали заявление за регистрация на брак на дъщерите си, които са под 16 години“ – казва Kaдин.

Според данни на ООН, 28% от браковете в Турция се сключват с непълнолетни момичета, а ранните браковe са сериозен социален проблем. Много често родителите карат дъщерите си да се омъжат против волята им.
През 2002 г. минималната възраст за брак при жените бе увеличена до 17 години, но Гражданския процесуален кодекс на страната позволява брак на 16 години със съгласието на съда при „извънредни обстоятелства“.

Проблемът с ранните бракове е актуален не само за Турция. Сред бежанците, които идват в Европа, расте броят на браковете, в които жените са много млади момичета. Бракът често се случва, без съгласието на булката. Европейците са възмутени от това явление.

Активистите искат да се приеме закон, който да забрани на непълнолетни момичета да живеят с мъжете си, докато са на територията на европейска държава.

По-рано се появи информация за нарастващия брой на момичета- жени в Африка. Според УНИЦЕФ броят им може да се удвои до 2050 г. и да достигне 310 милиона.

В България няма такава статистика, но се знае, че момичета от определен етнос са предмет на сделки. Въпреки закона.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *