Кой има интерес бедните у нас да се увеличават?

Група изследователи от Националния институт по детско здраве и човешко развитие в САЩ са открили  връзка между материалното благосъстояние на семействата и IQ на децата, отглеждани в тях, съобщава EurekAlert.

Изследователите са анализирали данните от  перинаталния проект, чиято цел била изучаването на неврологични заболявания. За основа са взети данните на  50 хиляди жени, които  родили. Децата минавали на  неврологичен преглед три пъти – на четири месеца, една година и седем години.

Данните за развитието на децата, за наличието на  психично разстройство и нивото на интелигентност, учените  сравнили с информацията за материалния просперитет на семействата, в които те са израснали.

И открили, че нивото на IQ на детето зависи от условията, в които се отглежда. Изследователите разделили  родителите на три групи: бедни семейства, семейства със средни доходи и обезпечени. Установено е, че неврологични разлики при раждането на децата от  родители от различни доходи на практика няма.

Но още на възраст четири месеца на детето започва да се отразява неблагоприятно факта, че родителите му са бедни. Влияят различни фактори, вариращи от храна до образование. Към  седмата години от живота,  повече от 20 на сто от децата в  бедни семейства придобиват различни неврологични заболявания. Това е почти два пъти повече, отколкото в богатите семейства.

Съответно разстройствата на мозъка забавят  развитието на интелекта при децата.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *