Откриха потенциално обитаема планета само на 14 светлинни години от Земята

Астрономи  от Университета на Нов Южен Уелс (University of New South Wales, UNSW), Австралия, са открили най- близката до нас потенциално обитаема планети в орбита около звезда, която се намира на разстояние само на 14 светлинни години от нас.

Планетата, чиято маса е само четири земни маси, е една от трите планети, открити от този екип,   в орбита около червеното джудже Wolf 1061.

„Тези открития вълнуват въображението, тъй като и трите планети са с неголеми маси и следователно могат да бъдат скалисти, а освен това средната от  тези планети, Wolf 1061c, се намира в обитаемата зона на звездата, като на  повърхността и може да има вода в течно състояние – и вероятно дори живот „, – обясни главният  автор на новото изследване, д-р Дънкан Райт от UNSW.

Трите новооткритите планети се въртят в орбити около една малка, сравнително хладна звезда с орбитални периоди  съответно, 5, 18 и 67 дни. Масите на тези планети, се оценяват на 1.4; 4.3 и 5.2 земни маси, съответно.

Екипът от UNSW е направел откритието си, наблюдавайки системата Wolf 1061 с помощта на спектрографa HARPS, монтиран на 3,6-метровия телескоп в Европейската обсерватория w  Чили.

Изследването е публикувано в списание Astrophysical Journal Letters.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *