Слънчевата система е необичайна аномалия на фона на другите галактики (видео)

Космическият телескоп „Кеплер“ е открил хиляди светове по време на четиригодишната си мисия, и по този начин доказва, че нашата галактика е претъпкана с планети. Но още по-необичайното е това, което „Кеплер“ ни разказва за нашата собствена звездна система: в действителност, в сравнение с другите планети,  Слънчевата система е истинска аномалия.

Този факт се вижда добре от анимацията „Планетариумът на Кеплер IV», създадена от аспиранта в Катедрата по астрономия в университета на Вашингтон Итън Круз. В нея Круз сравнява орбитите на стотици екзопланети от базата данни на Кеплер с нашата Слънчева система, която е представена в анимацията в дясно и доста впечатлява. Анимацията показва относителния размер на планетите според Кеплер, както и температурата на повърхността им.

В анимацията много лесно се забелязва колко странно изглежда Слънчевата система в сравнение с други системи. Преди мисията „Кеплер“ през 2009 г., астрономите очакваха, че по-голямата част на екзопланетните системи ще бъдат организирани по нашия тип: Малки каменни планети по-близо до центъра, огромни газови гиганти в средата, и ледени камъни в периферията. Но се оказа, че всичко е разположена много по-странно.

„Кеплер“ откри „горещи Юпитери“, огромни газови гиганти, които практически докосват звездата в системата. Както обяснява Круз, „устройството“ на Кеплер диктува това, че може много по-добре да открива планети с по- компактни орбити. В по-малките системи, планетите се въртят по -бързо по техните орбити, така че за телескопа е много по-лесно да ги открие. “

Разбира се, аномалията на Слънчевата система на общия фон може да се дължи и на това, че знанията ни за други системи все още са недостатъчни, или защото, както е обяснено по-горе, ние по-често забелязваме малки системи с бърза периодичност на движение. Въпреки това, „Кеплер“ е открил вече 685 звездни системи, и нито една от тях не прилича на нашата.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *