Човекът на бъдещето ще прилича на тюлен и патица

Палеонтологът Мат Скинър от Университета на Кент, заяви, че човешкото тяло може да се сдобие с ципести крайници (като водните животни) и с дебел слой мастна тъкан (като тюлените). Прогнозата, според The Telegraph, ученият е направил в сериала Extnant.

Новите особености могат да се развият у човека в  хода на еволюцията и да са  отговор на растящото ниво на световния океан. Появата на ципи (кожата между пръстите у водните  животни) и намаляването на окосмяването ще му  позволява по-бързо да се движи във водата.

Скинър прогнозира и  удължаването на крайниците (и тяхната еволюция в крайници с ципи като у патица, както и намаляване на обема на белия дроб (за по- комфортен престой под вода). Очите му ще напомнят органите на зрение у котката (за по-добро виждане в мътна вода).

Ципите ще  осигуряват по-голяма площ за контакт на  краката с водата, а зад ретината при хората може да се появи  нов слой тъкан – тапетум, който да позволява на хората да виждат по-добре в условия на ниска осветеност. Освен това човекът ще се сдобие и с повече мастна тъкан (за запазване на топлината в студена вода).

Покачването на морското равнище може да се предизвика от топенето на ледниците, произтичащо поради антропогенни фактори (емисии на парникови газове). В резултат  естественото местообитание на човека няма да е сушата,  както   сега, а в морските райони.

Алтернативен сценарий:  Скинър вижда  човека на бъдещето, развиващ се от съвременния след падането на  Земята на голям астероид. Катастрофата ще доведе до  нов ледников период, в резултат на което ще намалеe  пропускливостта на атмосферата за слънчева светлина.

Future Evolution Women
Future Evolution Women

Липсата на излъчване от Слънцето ще доведе до изсветляване на кожата и космите на човека (за по-добро усвояване на витамин D), увеличаване на носа и лицето като цяло (за по-добро загряване на студения въздух), размера на космите и  размерите на телата на хората (заради студеното време).

А за човек, който живее на Марс  Скинър смята, че размерите му ще намаляват. Това ще се дължи на липсата на естествени конкуренти и с намаляване на необходимостта от физическа активност. Според учения, най-вероятно ще еволюира челюстта (намаление), а  зъбите ще изчезнат напълно.

Последното  е свързано с практиката за топлинна обработка на храната и използването на готови продукти. „Теоретично можем да  изглеждаме като бебета, чиито уста са предназначени само за гълтане, но ще имаме по- голям мозък,“ – заключава Скинър.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *