„Департамент по подготовка за Армагедон“ е създаден към НАСА

Отделно звено за защита на Земята от заплахи от космоса, е създадено в профилната американска  правителствена агенция НАСА. Официалното му име  е Planetary Defense Coordination Office.

Американските медии коментираха в понеделник новината, наричайки новата структура и „Департамент по  подготовка за Армагедон.“ Самото решение за  създаването на отдела е взето миналата седмица. В NASA го свързват,  по-специално, с извлечените поуки от падането на метеорита в Челябинска област през февруари 2013 година.

В задачите на този нов отдел влизат откриването на астероиди и други обекти, които заплашват да се сблъскат със Земята,  както и подготовката за приемането на необходимите мерки, за да се отблъснат  подобни заплахи. В допълнение новата структура ще координира тези планове предимно с Агенцията за  извънредни ситуации (FEMA) и Пентагона. Според съобщения в медиите, за защита от астероиди не е изключено използването на насочени ядрени експлозии.

Според НАСА, сега   на специалистите са известни   повече от 13,5 хиляди близки до Земята „обекти от всякакъв мащаб.“ Над 95% от тях са открити от  1998 г. насам. Всяка година в списъка попадат още по около 1500 обекти.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *