До 2020 г. роботите ще оставят без работа 5 милиона човека

Повече от пет милиона работни места ще изчезнат до 2020 г. като резултат от развитието на генетиката, изкуствения интелект, роботиката и други технологични промени, се казва в  проучване на Световния икономически форум (СИФ).

Около 7 милиона работни места ще изчезнат и  2 милиона ще се появят  в резултат на технологичните промени на 15 основни развити и развиващи се пазари, съобщава Bloomberg,  позовавайки се на  президента на СИФ Клаус Шваб.

Резултатите от изследването обхващат 15 страни и 1,9 милиарда работници – около 65% от работната сила в света.

„За да се избегне най-лошия  сценарий – технологични промени, придружени от недостиг на таланти, масова безработица и нарастващо неравенство, преквалификацията и повишаването на квалификацията на сегашните работници ще има  решаващо значение“, – казват авторите на изследването.

„Невъзможно е да се запази сегашната технологична революция, като се разчита само на силите на следващото поколение“ – казват изследователите. Анализаторите прогнозират, че ще пострадат, преди всичко, и в по-голяма степен от технологичната революция административните и офис работници („белите якички“), а загубата на работни места в тази категория ще е две трети.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *