Германия и разгонената мъжка глутница

Крайно време е да признаем, че заедно с бежанците в Германия навлиза и една мъжкарско-насилническа норма, която вече е сурова реалност, коментира Фолкер Вагенер по повод грубите посегателства срещу жени насред Кьолн.

Здраво подпийнали, под плаща на нощта, те нападат жени, бъркат под полите и в деколтетата им. Насред Кьолн, групово. Няма никакви съмнения, че извършителите са млади мъже, които на външен вид изглеждат като араби или северноафриканци. Няма съмнение и за друго: дебатите за мигрантите и бежанците навлязоха в нова, ескалираща спирала. В социалните мрежи новината избухна като истинска бомба.

Лавината, която залива Германия

Грубите сексуални посегателства станаха известни на обществеността едва със сериозно закъснение. При това шокиращата новина дойде не от полицията, а от самите жени, от жертвите. Със своите официални жалби те отприщиха лавината, която сега сериозно застрашава социалния мир в страната.

Защото нощта на разгонената мъжка глутница край Кьолнската катедрала се вписва директно в земетръсния дебат за бежанците. Германското общество е поляризирано до крайна степен. А географският произход на извършителите и характерът на техните действия разгарят още повече обществената възбуда.

Само това ни липсваше след историческата 2015! Над един милион бежанци смятат Германия за най-прекрасното място на света и затова пожелаха да намерят подслон именно тук – при това в рамките на една година. Германското правителство със сетни сили вече месеци наред крепи равновесието в една страна, чиято обществена хармония е изложена на сериозно изпитание. А онези, които защитават отвореното общество, непрестанно са подложени на атаки откъм лагера на потенциалните или откровени ксенофоби.

След случилото се в Кьолн има опасност атмосферата радикално да се промени. Когато предразсъдъците срещу чужденците започнат да звучат като факти, вече няма никакъв смисъл от предупрежденията, че не бива всичко да се хвърля в един кюп. Омразата срещу бежанците и кандидатите за убежище се надига с небивала агресивност, а ксенофобията отново излиза на мода.

Всичко това обаче не бива да засенчва факта, че ние дълго време не осъзнавахме проблема с новата престъпност в резултат от миграцията. Защото сред бежанците положително има и хора, които не са непременно образцови, мили и грижовни бащи. Хулиганите край Кьолнската катедрала бяха млади мъже. Голямото мнозинство от бежанците – също. След изминалата 2015 година трябва да признаем, че заедно с бежанците в Германия навлиза и една мъжкарско-насилническа норма, която вече е сурова реалност наоколо ни. А този факт изисква нов тип мислене, нов тип действия.

„Вече нямаме сили“

Наложително е например да се подсили полицията. Как е възможно десетки жени да са били оставени на произвола на съдбата, без закрила срещу нападателите? Обезоръжаващо звучи отговорът на един опитен полицай, който без никакво разкрасяване описва немощта на пазителите на реда: „Ние вече само регистрираме престъпленията, за повече нямаме сили“. А полицейският синдикат се опасява, че в случая няма да има нито една осъдителна присъда. Просто защото липсва персонал, за да бъде организирано ефикасно законово преследване на престъпниците. Тази диагноза звучи стряскащо на фона на променилите се обществени дадености в Германия.

Трудно можем да си обясним и сегашните правила за екстрадиране на хора, извършили престъпления. Здравият разум ни казва, че когато един мигрант извърши не едно, а няколко престъпления, той очевидно трябва да бъде екстрадиран. Дори на най-обикновения пияница, който вдига скандали в кръчмата, веднага му налагат забрана да прекрачва прага ѝ, а футболните фенове, които палят пиратки на стадиона, на следващия мач също ще останат навън. Бежанците и кандидатите за убежище обаче трябва да извършат едва ли не убийство, за да бъдат екстрадирани. След случилото се в Кьолн все по-малко германци ще проявяват разбиране към подобно практикуване на законите.

  • Автор Фолкер Вагенер – DW

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *