Работата на смени разрушава 1 500 гени

Британски учени твърдят, че в организма на хората, които работят на смени, се разрушават около 1 500 различни гени.

Експертите са изследвали здравните картони на доброволци, които работят на смени, и по този начин постоянно се променяли се по време на бодърствуване и сън.

У тези хора шест пъти бил намален броят на гените, участващи в денонощния ритъм на организма, както и нивото на имунитета. Всичко това водело до влошаване на регулаторните функции в човешкия организъм, което от своя страна увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и рак.

По-рано американски учени създадоха формула за здравето на хората, които поради спецификата на работата си постоянно седят пред компютъра.

За здравето на тези хора е необходима активност през целия ден, а да се седи и да се стои също е необходимо за организма.

Учените са изчислили, че всеки половин час трябва да бъде разделен на три неравни периода от време: 20 минути да се седи, осем минути да се стои и две минути – активно движение.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.