Роботите започват да четат мислите ви и няма кой да ги спре

Роботите скоро ще могат да четат вашите мисли и ние не можем да ги спрем, защото няма закони срещу това, твърдят експерти, пише mirror.co.uk.

Ако прогнозите на експертите се сбъднат, още през 2030 смартфони, таблети и компютри ще могат да изучават нашата мозъчна дейност, за да видят това, което мислим. Първоначално това ще се използва за осигуряване на сигурността като един вид „паспорт на мозъка“ – потребителят мисли за определена песен или мисъл, която устройството открива.

Но на дискусията по време на Световния икономически форум в Давос предупредиха за ужасната възможност да се четат най-съкровени мисли на хората и от … хакери (А защо не и от спецслужбите).

Nita Farahani, професор по право и философия в Университета Дюк, заяви: „Идентификацията ще е двуфакторна.. ще се използват невронни подписи – „паспорт на мозъка „.  Оказва се, че всеки човек мисли по съвсем различен начин за едно и също.

Farahani описва не много далечното бъдеще, където хората постоянно ще носят ЕЕГ устройства и ще споделят своята мозъчната дейност, мисли, данни за психично здраве – и дори диагностика на заболявания като болестта на Алцхаймер – с компютри, таблети и онлайн.

Но тя предупреди веднага: има „недобри самаряни“, които могат да получат достъп до данните.

Тя каза: „Въпросът е, какво ще правим в такъв свят. „Идеята, че законът ще ни помогне – е невярна.“ „Няма никаква законова защита от необходимостта да се четат вашите мисли“ – добави тя.

Андрю Мур, декан в Компютърната школа в Карнеги казва: „До 2030 г. аз очаквам, че учителят в начално училище ще има под ръка една купчина електронни експерти, които ще правят подсказки за състоянието на умовете на учениците.

„Така че аз си представям един свят, в който всички ние ще имаме един куп когнитивни помощници, които ще ни помагат.“

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *