Във Финландия отменят всички предмети в училищата

Финландия ще извърши изключително радикална реформа в  образованието: ще се  откаже от конвенционалната схема на обучение по предмети и ще внедри обучение по теми.

Финландия е известна с много високото си ниво на образование. Нивото на грамотност в страната е 100%, но въпреки това Финландия ще извърши радикална реформа в  образованието: ще се откаже от общоприетата схема на обучение по предмети и ще въведе обучение по теми.

За реформата разказва статия в Индепендънт:

– „Ние сега се нуждаем от нов тип образование за  подготовка на хората за трудовия им живот,“ – казва Pasi Silander, мениджър за развитие в Хелзинки. Според финландските власти старата система на образованието е била добра в миналото: грубо казано, когато на банките са им трябвали служители, които могат да смятат добре, но сега правилата на играта са се променили. Финландците смятат, че в изменените условия системата на обучението също трябва да се промени.

– Обучение по теми или обучение с „явления“ означава, че вместо уроци по предмети – час по история,  час по  математиката и така нататък – ще се провеждат сесии, посветени  на „явления“. По този начин, в рамките на професионалната ориентация за подготовка по  „работата на ресторанта“,  учениците ще получават коктейли от математика, чужди езици и комуникационни умения. В курса по Европейски съюз ще се включват  история, икономика, география и отново езици. Планирано е също да се промени и формата на обучение, то трябва да стане по „колаборативно“: по-малки групи, повече работа в екип.

– Сега новият тип на обучението започва да се  тества  в училищата: те са задължени да правят  най-малко един  блок за тематично обучение в  годината.

– От реформата далеч не всички са във възторг ,  отбелязва  Independent: много учители и училищни директори през целия си живот са преподавали конкретен предмет, така че ще им е трудно да се пренастроят.   В Хелзинки около 70% от учителите в горния курс в момента се  преквалифицират.

– Според вестника  новият тип обучение ще има положително въздействие върху знанията на учениците: там, където експериментът за въвеждане на темите вече е  започнал, резултатите на учениците са се подобрили (подробности не се съобщават).

Предвид факта, че системата на образованието във Финландия е считана за една от най-добрите в света, много експерти от различни страни ще следят отблизо напредъка на новите реформи, подчертава Independent. Може би ние сме на ръба на глобална промяна в основите на образованието: ако Финландия подобри позицията си в световната ранглиста по грамотност, можем да видим как начинът за  преподаване ще започне да се променя в цял свят.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *