Ако Земята започне да пада в черна дупка…

Черните дупки винаги са впечатлявали както специалистите в тази област, така и много обикновени хора, които се интересуват от космоса. След откриването на гравитационните вълни интересът към тези небесни тела се увеличава.

В тази връзка, астрофизикът Кевин Пимблет от  Великобритания решил да размишлява по  въпроса какво би се случило, ако нашата планета започне да пада в черна дупка.

Кевин Пимблет предвижда няколко сценария. Един от тях е с доста необичайното име „спагетификация“. Част от обекта, която е  по-близо до черната дупка, ще бъде  привличан към нея малко по-бързо. По този начин  обектът непрекъснато ще се удължава и ще  става  по-тънък.

В резултат на това планетата и всичко, което се намира на нея, ще наподобяват спагети, дълго преди черната дупка да ги погълне, съобщава The Conversation.

Също така е възможно, че при попадането в черна дупка земляните до последния момент да не забележат нещо необичайно – така може да подейства приближаването към хоризонта на събитията. Това може да се случи, когато черната дупка е  много голяма.

Друг сценарий доста скучен – ако черната дупка се намира в центъра на квазар-  планетата ще бъдат напълно изгорена дълго преди да се случи нещо необичайно и характерно поради близостта и до свръхмасивни обекти.

А от друга хипотеза, обратното – лъха на научна фантастика – според учения съществува вероятност,   че в резултат на падане в черна дупка Земята може да продължи да съществува под формата на така наречената „холограма“ – не  съвсем точно копие на себе си.

Между другото, наскоро известният теоретичен физик Стивън Хокинг предположи, че в бъдеще човечество ще „подчини“ черна дупка с размерите на планина, която ще служи като прекрасен, макар и опасен източник на енергия.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *