Капитанът от „Звездната пехотата“

Защо извънземните крадат хора? За изследвания? За да разпространяват чрез тях сред човечеството нови знания и идеи? Има и друг вариант:  отвлечените  земляни става бойци в  „Звездната пехота“ за да участват в междугалактически войни….

Тази история е от категорията приказки, кое в нея е  вярно и кое не е,  и в какви пропорции всички това е смесено, никой не знае.

Психиатричната клиника в Анже

През август 1944 г. англо-американските войски завземат град Анже (Франция). В списъка с „атракциите“ на града е и психиатричната болница за офицери от Вермахта. Aмерикански  офицер от разузнаването пристига в болницата и изисква личните дела на пациентите. Той трябва да разбере дали сред тях  има военнопрестъпници, опитващи  се да избягат от правосъдието.

Офицерът преглежда папките: пилот от Луфтвафе, мръднал от безкрайните полети, танкист,  по чудо спасен от горящ танк, SS офицер, който превъртял от масовите разстрели, пехотен капитан … тази папка американецът  оставя настрана.

Странният пациент

Капитан Норберт Гетц  е арестуван през август 1943 г. за разговор с врага. Командирът е докладван от ефрейтора си, който съобщил, че е видял как през нощта капитан Гетц се среща на ничия земя с руски офицер и дълго време говори нещо с него. Разговорът се води  на  неизвестен за ефрейтора език, но не и на руски.

Капитанът е арестуван, но вместо в наказателен батальон е изпратен в психиатричната клиника в  Анже, където   работи  един от най-известните френски психиатри. Доставилите Гетц офицери от СС  се интересували дали пехотният  капитан е с  ума си.
В делото американецът намира медицинското заключение на светилото в  психиатрията: няма признаци за психични разстройства у пациента, от медицинска гледна точка  Норберт Гетц е абсолютно здрав.

Гетц е в самостоятелна стая,  а според документите  няколко пъти при него идват посетители и говорят с  пациента в продължение на няколко часа. На обикновения персонал е забранено да общува с Гетц. Aмериканецът  нарежда да доведат „странния болен.“

Невероятната история на капитан Гетц

В стаята  влиза офицер здравеняк с  униформа и  пагони на капитан, с  Железен кръст на гърдите.  Сядейки на стола,  който му е  предложен, той започва разказа си с уморен глас. Всяка фраза е съвършена,  вижда се, че капитанът разказва историята си за стотен път.

През лятото на 1942 г., той като командир на взвод за разузнаване се бие  в Ржев. На 30 юли му е  възложена задачата да открие наличието на вражески войски в района на с. Kaрманово. С войниците от взвода си се движи към селото, когато се сблъсква  с руски разузнавачи , започва бой. Последното нещо, което си спомня – е как руснак хвърля граната към него. Бавно въртейки се,  тя пада точно под краката му.

Гетц се събужда в казармена  барака с двуетажни легла, където има още няколко германски войници, които той не познава. Влиза висок мъж, който обяснява, че земната война е приключила за тях. Всички те са взети от Земята от представители на друг  свят  няколко мига минути преди смъртта си, и всеки сега е  поканен да постъпи на  военна служба в армията на по-висша раса.

Извънземните,   както се оказва, също се бият, но „пушечно месо“ в техните войни са представители на „недоразвити светове.“ A „господарите“ просто ги изпращат в  битки. След три години служба всеки, който е  сключил  договор (ако остане жив),  може или да се върне на Земята, и там по „чудо да бъде спасен“ от смърт, или да остане като колонизатор на някоя завладяна планета.

Нежелаещите да сключат  договор ще бъдат върнати на Земята в момента на смъртта си и ще умрат. Гетц като всички останали избира  да отложи смъртта си и сключва   договор.

Новобранците попадат в  тренировъчен лагер, където  са обучавани да извършват многократни претоварвания в условия на безтегловност, стрелят с  оръжия и оборудване, принципите на действие на които те не разбират. Повечето хора в  лагера са руснаци и германци, но има и англичани, американци и французи.

В лагера особено се ценят пилоти и танкисти, от пехотинците – снайперисти, разузнавачи и бойци от елитни единици. Всички те са „грабнати“ от Земята в критични моменти: пилотите – от падащи самолети, танкистите – от горящ танк, пехотинците като Гетц – от боя  в момента на неизбежната смърт.

Курсантите са обучени на нов език, командва ги  офицер от расата на  „господарите“. Външно той не е по-различен от хората, но дали това е  истинският му облик или някаква метаморфоза,  Гетц не знае.

Три години Норберт служи в „ударна пехота“, чиято задача е да превзема плацдарми  и ги задържа до идването на главните сили. Тогава той се сприятелява с руския лейтенант. След изтичането на срока им те избират  да се върнат на Земята.

„Господарите“ удържат на думата си: Гетц се събужда  през нощта в с. Kaрманово. В краката му лежи  неексплодиралата граната. Капитанът воюва още една година, и на никой не говори за службата си в „Небесния  корпус.“ И ако не е  случайната среща с  бойния „другар“ …

А после следва    опит на нацистите да си върнат града, в сградата на клиниката попада снаряд, пациентите се  разбягват. Много са открити, но Гетц изчезва. Очевидно е, че уменията, придобити по време на службата в „Небесната пехота“ му помагат да избяга. А американците не особено усърдно търсят избягалия луд пехотен капитан….

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *