Китайците се заеха със създаване на ново Слънце

Китайски учени са произвели водороден газ, температурата на който  три пъти надвишава  температурата на ядрото на Слънцето *,  съобщава South China Morning Post, позовавайки се на изявление на институцията.

Според публикацията, учени от Института по физически науки в Хефей в голям магнитен термоядрен реактор са успели  да произведат водород , три пъти по-горещ от ядрото на Слънцето и са поддържали температурата  102 секунди.

По-рано подобни експерименти са провеждани и от физици от Япония и Европа. Само че  те не са били в състояние да поддържат  такава висока температура на водорода  повече от минута,  страхувайки се , че реакторът ще се стопи.

Както посочва изданието, въпреки факта, че откритието на китайските учени е важен пробив в науката, ще трябва да минат десетилетия,  преди  да се използва водороден газ като постоянен източник на енергия вместо  Слънцето.

* Смята се, че в ядрото на Слънцето  температурата е  почти 15,7 милиона келвина (15 699 726,85 Целзий). За сравнение, повърхностната температура на Слънцето е приблизително 5 800 K.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *