Миграцията на път да разруши Европа

142e2de15f9b364457cbc5695cd15b5cГерманският канцлер Ангела Меркел упрекна балканските държави, че „едностранно“ са затегнали граничния си контрол и призова европейците да не допускат „хаос“ в Гърция, вследствие от притока на мигранти.

Седмица преди срещата на върха, определена за решаване на миграционната криза, лидери от Евросъюза размениха остри реплики чрез медиите в своите страни.

Не задържахме Гърция в еврозоната, за да я изоставяме сега сама с многобройните ѝ проблеми. Точно от това се страхувах – когато някой сам затваря границите си и оставя друг да страда, това не е моята Европа, каза канцлерът в интервю за телевизия ARD.

Часове по-рано няколкостотин мигранти блокираха с децата си линията на международните влакове на гръцко-македонската граница край Идомени. По този начин те протестираха срещу решението на Македония и останалите държави по западнобалканския маршрут да пропускат максимум 580 души дневно.

Гръцкият министър на миграцията Янис Музалас предупреди, че това решение ще доведе до утрояване на броя на мигрантите в Гърция – от 22 хиляди на 70 хиляди души през март.

В същото време австрийският канцлер Вернер Файман сравни гръцката държава с „туристическа агенция“. Той посочи, че е недопустимо повторение на случилото се през миналата година, когато Атина е приела 11 хиляди молби за убежище, а Виена – 90 хиляди.

Унгарският премиер Виктор Орбан съобщи, че страната му ще издигне защитни съоръжения и по границата си с Румъния, след като стори същото миналата есен на границите си със Сърбия и Хърватия. Орбан обвини Брюксел, че не желае да защити Европа от мигрантите, и Меркел, че е предизвикала кризата с отварянето на германските граници.

От своя страна чешкият президент Милош Земан заяви, че турският президент Реджеп Ердоган се стреми да получи от ЕС колкото се може повече средства за справянето с мигрантската криза.

Ердоган, на когото предлагаме три милиарда евро, ще иска 6 милиарда, дори 9 милиарда евро. С провеждането на всяка следваща среща на високо равнище ЕС – Турция, тази сума ще расте, подчерта президентът на Чехия в интервю за местно интернет издание. Той прогнозира, че планираната през март среща, на която ще се обсъжда как Анкара изпълнява задълженията си по сдържане на нелегалната миграция, ще премине в напрегната атмосфера.

Милош Земан обяви, че не иска ЕС да се разпадне и е против Чехия да излезе от него, но няма да пречи на провеждането на референдум по въпроса. Земан разкритикува намерението на премиера на страната Бохуслав Соботка да попречи на провеждането на всенародно допитване за членството в ЕС и нарече изказването му недемократично.

БНР

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *