Направено е откритието на века- гравитационните вълни съществуват?

Световните медии разпространиха новината, че учени от екипа на LIGO се готвят да обявят официално дългоочакваното откритие на гравитационните вълни.

За това информира ресурсът Tech Insider, позовавайки се на авторитетното списание Science, който публикува съобщение, което развълнува  научния свят.

Science твърди, че това съобщение по електронната поща до колеги e изпратил  канадският физик Клифърд Бърджес. Той пише,  че лазерно  интерферометричната гравитационно – вълнова  обсерватория на LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory)  за първи път в историята е открила гравитационно излъчване, предизвикано от  сливането на двойна система черни дупки с маси от 36 и 29 слънчеви маси.

Те са образували една единствена черна дупка с маса  62 слънчеви. Според теоретичната физика, част от масата под формата на гравитационни вълни трябва да отлети  далеч във времето и пространството. Точно това е „уловила“  и обсерваторията. Съществуването на така наречените космически вълни преди 100 години прогнозира  Алберт Айнщайн. Той е считал, че  гравитационната вълна е  смущение на пространство-времето, създавано от всяка движеща се  с ускорение  материя. Въпреки това да се докаже съществуването на такива „вълни“ на практика, се проваляше досега.

Според Tech Insider на 11 февруари  във Вашингтон ще се проведе пресконференция, на която ще бъде обявено откритието.

Ако  учените от този екип  наистина са успели да докажат съществуването на „космическите вълни“, те ще мога да претендират за титлата „Автори на „откритието на века“. И е много вероятно да бъдат  удостоени с Нобелова награда за физика.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *