Потвърдено : Планетата Х наистина съществува

Астрономи  от Франция потвърдиха съществуването на Planet X, и  свиха обхвата на своите търсения в Слънчевата система. Резултатите от изследването им са   публикувани в списание Astronomy and Astrophysics,  съобщава The Guardian.

Учените с помощта на моделиране и данните, получени от станцията Cassini , са изключили  два региона от Слънчевата система, където може да се намира Планетата X. По този начин те два пъти са  стеснили областта на своите търсения.

Астрономите твърдят, че ако Касини  продължи работата си до 2020 г., те ще бъдат в състояние да продължат да  стесняват  района в пространството, където може да се намира планетата. В противен случай потвърждаването  на откритието им ще отнеме повече време.

Планетата X е обект с размерите на Нептун и с десет пъти по-голяма маса, от тази на Земята. Небесно тяло се върти около Слънцето по силно издължена и наклонена към  земната орбита с период от 10-20 хиляди години. Най-близкото разстояние между Слънцето и Планетата Х е равно на 200 астрономически единици.

Небесно тяло е открито от астрономите Майк Браун и Константин Батигин от Калифорнийския технологичен институт. Находката може да стане една от най-сензационните за настоящото десетилетие, сравнима с откриването на нов континент на Земята.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.