Разсекретено: Астронавтите от НАСА наистина са слушали „музика“ на Луната (видео)

Разсекретените записи на разговорите на астронавтите по време на мисията „Аполо 10“ показват, че по време на полета над другата страна на Луната, те чули странна музика, но решили да не докладват на Центъра за управление на мисията.

Подробности за инцидента се разказват в епизода NASA’s Unexplained Files на научния онлайн-твканал YouTube Science, а накратко съобщава The Verge.

Мисията „Аполо 10“ има за цел различни операции, които е трябвало да бъдат извършени по време на кацането, включително откачване и последващо скачване на командния и лунния модули.

Необичайни звуци астронавтите чуват по време на откачване – по време на тази операция те са лишени от връзка със Земята в продължение на един час.

„Музиката“ астронавтите обсъждали помежду си, отбелязвайки странното и звучене, както и необходимостта да се определи нейния източник. Един от членовете на екипажа, нарекъл звуците „музика от космоса“, друг ги сравнява със свиркане.

Малко преди да се възстанови отново връзката със Земята, астронавтите обсъждали дали да кажат на ръководството за тази музика – и решили да запазят мълчание. „Няма да ни повярват“, – казал един от астронавтите. Очевидно това решение се дължи на особеностите на етиката на НАСА. Пилотите се пазили от докладване на странни и необясними събития, които са се случили с тях по време на полета – защото се страхували, че ще бъдат лишени от възможността да се върнат отново в космоса.

Като причина за странните звуци авторите на епизода посочват заредените частици, които са довели до интерференция в радиовръзката (със същите явления се сблъсква и сондата Касини около).

Само че източник на тези частици не може да бъде Луната – спътникът на Земята няма атмосфера. Също така е вероятно „музиката“ да е възникнала поради обичайните смущения във връзката между двата модула.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *