Учени доказаха, че гравитационните вълни съществуват

Учени от няколко страни, които работят в състава на  международния проект LIGO, обявиха,  че с помощта на няколко обсерватории-  детектори са били в състояние да засекат в лабораторни условия гравитационни вълни.

Те се занимават с анализ на данни, постъпващи  от два лазерно- интерферометрични гравитационно- вълнови  обсерватории (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory – LIGO), разположени в щатите Луизиана и Вашингтон в САЩ.

Както бе съобщено на  пресконференцията днес на проекта LIGO, гравитационните  вълни са били регистрирани на 14 септември  2015 г., първо от едната обсерватория, а   след 7 милисекунди  и от другата.

Въз основа на анализа на данните, с които са се занимавали учени от много страни, включително и от Русия, е установено, че  гравитационната вълна е била предизвикана от сблъсъка на две черни дупки, с маси  29 и 36 пъти масата на Слънцето. След това те са се слели в една голяма черна дупка.

Това се е случило преди 1,3 милиарда години. Сигналът е дошъл на  Земята от съзвездието Магеланов облак, отбелязва Би Би Си.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *