Земята се състои от две планети?

Учени от САЩ са потвърдили версията за сблъсъка на Земята с хипотетичната планета Тея, пише на уебсайта на Университета на Калифорния.

Изследователите проверили версия, според която Луната се е появила като резултат от сблъсъка на Земята с хипотетичната планета Тея.

Смята се, че това се е случило преди около 4,5 милиарда години или 100 милиона години след зараждането на нашата планета. Небесните тела са се сблъскали по допирателната, и Тея се разделя на две. Една от нейните части е задържана от  гравитацията на Земята и се е превърнала в Луната.

Според ръководителя на проекта, професор Едуард Янг, ако това е било така, тогава химическият състав на естествения спътник на Земята щеше да е различен от земния. Учените използвали нов метод за анализ на седемте проби от лунната почва, доставени на мисията „Аполо“.

Резултатите били сравнени  с изследвания на земни проби – вулканични скали били събрани от  шест различни места. Установено е, че изотопите на кислорода на Луната са същите, както на нашата планета.

Това ражда версията, че сблъсъкът на Земята с Tея  не е бил по допирателната, а  фронтален. И ударът е бил толкова силен, че двете космически тела се сливат в една планета, а  парче от сблъсъка формира Луната. По този начин Земята всъщност е съставена от две планети, смятат учените.

Пълният доклад на изследването е  публикуван в списание Science.

Related Posts

One thought on “Земята се състои от две планети?

  1. Когато прочетох заглавието очаквах че в статията информацията е за Отвъдното, за живота в огледалния свят. За този свят на който отиват душите без телата и светът е пълно отражение на този тук. Светът който чака задействане на правилото за баланса на количеството души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *