Берлински епископ настоява хомосексуалните двойки да могат да се венчават

Еднополовите двойки имат същото право да се венчават  в църква както и хетеросексуалните. Това заяви епископът на Евангелската църква на Берлин и Бранденбург Mаркус Дрьоге,  в интервю за вестник Berliner Morgenpost, публикувано в  неделя, 27-ми март. „Аз подкрепям това, много е  важно, че двама  са готови дългосрочни да поемат отговорност един за друг.“ – каза той.

Църковният  Синод може да разгледа този въпрос още на  8-9 април. До сега гей двойките можеха да разчитат само на благословията на църквата. Ако това бъде одобрено, Евангелската църква на Берлин и Бранденбург, която обединява повече от един милион вярващи, ще стане  третата в Германия, която ще  разреши  венчаването на еднополови двойки. В момента хомосексуалните двойки могат да се венчават  само в Евангелската църква в Хесен и Насау, както и в Райнланд.

В края на май 2015 германското правителство подготви  законопроект за бъдещото юридическо приравняване на гражданското партньорство на хомосескуалистите към брак. През юни същата година, Бундесратът призова Бундестага да  измени  законодателството, за да се позволи на еднополовите партньори да сключват брак и да осиновяват деца.

В Бундестага,  обаче, няма консенсус за пълното изравняване на правата на хомосексуалните и хетеросексуалните двойки.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *