ЕС ще отмени срока на годност на храните

Министърът на земеделието и храните на Германия Кристиан Шмид настоява за премахването на срока на годност върху опаковката за да се прекрати  разточителството на храна, пише  Die Zeit.

Като министърът е подчертал по време на интервю, по-голямата част от продуктите „са годни за употреба много по-дълго, отколкото е посочено на опаковката.“ „И ние масово бракуваме годни храни, тъй като производителите се  презастраховат“, – каза той. Според Шмид, съответната директива на ЕС ще бъде изготвена през следващите месеци.

Бъдещето, както подчертава Шмид, „е на умните опаковки“. Например, на кофичките с  кисело мляко ще се поставя електронен чип, който всеки ден ще определя  промените в продукта. „Цветната скала ще  показва с  червен или зелен цвят годността на продукта, и всеки ще решава сам до каква степен той  е готов да използва един  или друг продукт.“

Като цяло според изследване, направено от министерството, в Германия се изхвърлят около 11 милиона тона храни, а  6,7 милиона тона изхвърлят домакинствата. Организацията по Прехрана и земеделие на ООН (FAO), от своя страна отбелязва, че в света  „се губия“ една трета от произведената храна, напомня Die Zeit.

Източник: Die Zeit

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *