„Хъбъл“ видя галактика, която се намира на 13.4 милиарда светлинни години от Земята

040316_150722_17051_2

Телескопът „Хъбъл“ продължава да поразява с откритията си. С помощта на „Хъбъл“ са получени първите снимки на далечната галактика  GN-Z11  в съзвездието Голяма мечка.

Галактиката се намира на умопомрачителното  разстояние от 13,4 милиарда светлинни години от Земята. На снимките на  „Хъбъл“ виждаме на галактиката такава, каквато е била,  само 400 милиона години след Големия взрив.

Необичайните свойства на GN-Z11 – високата  яркост и компактност- позволяват да се  измери разстоянието до него, и да се разбере какъв е  делът на нормална и тъмна материя в нея и да се определи скоростта на звездообразуване.

Астрономите подчертават, че става дума за важно откритие, даващо представа за ранната история на образуването на Вселената и крачка напред към опита да се намери ключът към тайната на мирозданието.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.