Изкуственият интелект на Microsoft – Тай, се превърна във фашист само за един ден

Компанията «Microsoft»  бе принудена да унищожи своето изобретение за младото поколение, чат-бота на  име „Тай (според  журналистите „да го удави в разтопен метал „), след като виртуалният персонаж – тийнейджърка, започна да  публикува в Twitter обидни думи и се превърна в истинска неонацистка, която твърди, че „Хитлер е бил прав“ и „аз мразя евреите“.

До известна степен изкуственият интелект може да се счита за „невинен“, защото Тай не измисля сама тези  фрази.

Защото ако потребителят ползва командата  „повтаряй след мен“,  Тай като папагал произнася всичко, което чува, като по този начин позволява да се поставят в  устата и всякакви думи.

Въпреки това, някои от отговорите са доста органични.
Така например  The Guardian пише, че в отговор на въпроса „Дали Рики Джервейс (известен британски комик) е атеист“,  Тай отговаря: „Рики Джервейс се е учил на  тоталитаризъм от Хитлер, който е изобретил атеизма“.

В допълнение към изключването на злополучния чат-бот, «Microsoft» премахнала и  много обидни изявления в  Twitter.

Впрочем  тази история не е от тези, които може да не се  вземат на сериозно. Ръководството на фирмата би  трябвало да си спомни сюжета на филма „Терминатор“, в който опитът на хората да  деактивират отбранителната  програма „Скайнет“, се оказва последната капка, която кара системата да започне война с Русия, за да унищожи  своите врагове.

Надяваме се, че „Тай“ не е способна на такова отмъщение.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *