Как да се справим със стреса за 3 минути

Способността да се справяме със стреса за няколко минути, вместо отново и отново да превъртаме в ума си  негативните мисли – е основното условие на емоционалното и физическото здраве.

Ето защо трябва да използвате едно много ефективно  упражнения за релаксация само за 3 минути!

Минута 1. Пауза.

Много е важно в една стресова ситуация  да превключите на пауза, както в буквален , така и в преносен смисъл:

A) За 3 минути   се откъснете от проблемите. Ако не може да направите това сами, използвайки техниката  „превключване навън.“ Нейната същност е да насочите мислите си към външния свят. Просто се огледайте и си кажете мислено или на глас „тук и сега виждам … (бюро, прозорец, небе,  кола), тук и сега чувам … (кола, пеенето на птиците, шума на климатика, компютъра …) и така докато не се превключите към външния свят. Важно е да се влезе  в състоянието „тук и сега“.

B) Съсредоточете се върху дишането си (ако може –  затворете очи).
Започнете да вдишвате в  продължение на 5 секунди, после  задържате  дъха си за 5 секунди, издишавате за  7 сек. Когато издишването е по-дълго от вдишването, ние се успокояваме.

Тази пауза ще ви позволи да се „охладите“, да се успокоите  и да не си блъскате главата с тревожни мисли. Също така в спокойно състояние всичко се  възприема по различен начин. Където има спокойствие, няма тревожност, както и обратното.

Минута 2. Направете първата стъпка.

Често източник на тревожност и стрес са реални или въображаеми лоши събития, при което чувствате липса на доверие в своите способности за да се справите с предизвикателството. В този случай  е много важно да извършите  следната последователност от действия:

A) Заменете на фразата „Защо това се случи с мен?“ с  „Какво мога да направя в тази ситуация?“

B) Задайте си въпроса: „Каква трябва да   е първата стъпка, която мога да направя точно сега, за да се измъкна от тази ситуация?“

Б) Започнете  да действате. Направете първата стъпка, макар и да е малка, нека  да бъде много проста, дори приятна и забавна.  И така, стъпка по стъпка, вие решавате цялата задача.

Загадка: Може ли човек може да изяде цял слон?
Отговор: Да, ако прави това на малки хапки.

Минута 3.  Прости позитивни утвърждения.

Повтарянето на кратки, прости твърдения позволява на  човек да се справи с емоционалния стрес. Ето няколко примера:

Сега се чувствам по-добре
Мога да управлявам емоционалното си състояние
Без значение какво се случва, аз се справям
Аз съм сигурен, че всичко ще бъде наред
Аз съм успешен,  постиженията ми  в живота са  доказателство за това
Всичко, което се случва в живота ми е  към по-добро
Бог ме обича и няма да остави в беда

Основната тайна на това УПРАЖНЕНИЕ:

Такива техники не е нужно да се разбират,  достатъчно е  да се практикуват. Дори ако сте в добро настроение – направете това упражнение, за да го запомните, и при стрес лесно да се върнете към него. В никакъв случай не си позволявайте да държите отрицателни мисли в главата си – започнете да правите упражнението „Антистрес за 3 минути“, веднага след като  почувствате прилив на отрицателни емоции.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *