Неизвестен на науката източник е открит в човешкия геном

Признаци на генетичното родословие на  денисовците – от 2 до 4% – са били намерени сред жителите на екваториалните острови на Меланезия.

Въз основа на анализа на генетичната информация, учените твърдят, че в генома на предците на човека са открити следи от три междувидови  кръстски: с неандерталците, с денисовците, както и с още един, неизвестен на науката вид.

Според Ройтерс, констатациите са направени въз основа на генетичен анализ на 1500 човека. Трите кръстоски са с неандерталците, денисовците и с мистериозен изчезнал човек.

У другите хора, които не произхождат от Африка, „наследството“ на неандерталците е 1.5-4%. А що се отнася до африканците, у тях те не са открити доказателства за неандерталски и денисовкси гени, тъй като тези два вида никога не са били на африканския континент. Според наличните досега  данни, родина на денисовците е  Сибир. И тъй като техният  генетичен отпечатък е намерено достатъчно далече – чак в  Меланезия – учените предполагат, че денисовският може да е обитавал почти цялата азиатска територия.

Също така, според молекулния  антрополог от Binghamton University Андрю Мериуедър, в човешкия геном са открити следи от кръстосване с още един вид, който  учените не могат да определят. Така, според учения, са съществували най-малко четири вида хоминиди.

Източник: telegraf.com.ua

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *