Ако смятате жена си за хубава – значи нямате пари

Парите правят с хората забавни неща. Само мисълта за тях вече е в състояние да променя възприятието за болка и чувството за социална изолация. Мислите за пари също така засилват усещането за самодостатъчност, което води до увеличаване на желанието за  независимост. Богатството дори предизвиква реакция, подобна на наркотичната зависимост.

Както показва изследване, публикувано в списание Frontiers in Psychology, парите също така оказват влияние и върху съзнанието ни, когато става въпрос за намиране на партньор. Оказва се, че ако се дадат на мъжа пари, на него  започва да му се струва,  че дамата му е  по-грозна от преди.

Изследователи от Пекинския университет  поканили в своята лаборатория 182 хетеросексуални студенти (участниците:  121 жени и 61 мъже), които имали  постоянна връзка, и по два различни въпросника им предлагали да се чувстват богати или бедни. След това участниците оценили степента на удовлетвореност от отношенията си с романтичните партньори на базата на различни фактори, включително и перспективите за кариера, социален произход, както и физическа  привлекателност.

Оценки се правили по скала от 1 до 9. Нулата означавала  „напълно не съответства на моя идеал“, а  деветката –  „напълно съответства“. Участниците били  помолени да отговорят и на някои демографски въпроси за себе си, свързани с пола, възрастта и месечния доход.

Анализирайки  получените отговори, изследователите установили, че тези мъже, на които било предложено да се чувстват богати, изразявали  по-малко удовлетворение от физическата привлекателност на приятелките си, отколкото тези, които си представяли, че са бедни.  Разликата се оказала  много съществена –  по една или повече точки по деветстепенната  скала. Любопитно е, че жените не показали никакви различия в аналогични условия.

Новото проучване всъщност възпроизвежда подобен ефект, установен преди това в хода на експеримент през 2012. Тогава сингапурски учени  предложили на  мъже и жени различни суми пари, на едните около 84 долара, а на другите – около 2100, и след това ги помолили да опишат своите очаквания за потенциален романтичен партньор. Мъжете, които получили по- голямата сума пари, искали много по-привлекателна приятелка, докато желанията на жените не  се променили.

Китайските учени  заключили, че резултатите от двата експеримента са в съответствие с по-рано предложена  хипотеза по отношение на различните стратегии за подбор на партньор.

„Въпреки факта, че както мъжете, така  и жените  предпочитат предимно атрактивни партньори, мъжете в по-голяма степен,  в сравнение с жените,  били склонни да ценят физическата привлекателност, която свидетелства в техните  очите за фертилност и репродуктивна  способност. От друга страна, жените били по-склонни да придават значение на обезпечеността на партньора, отколкото мъжете“, пишат авторите.

Впрочем този  експеримент е провеждан със   студенти от китайските колежи, и става дума за романтични връзки, така че резултатите могат да се окажат неприложими към жителите на западните страни, или за двойки. Освен това, тъй като в проучването са участвали едва  60 мъже,  липсата на представителност на аудиторията  също може да се окаже проблем.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *