С 60 000 км в секунда излита вятърът от черна дупка

Противно на общоприетото схващане за тях, черните дупки поглъщат далеч не цялата материя в близост до нея. Част от веществото, влизащо в състава на нейни акреционен диск,  се изхвърля в околното пространство – нещо под формата на струи, а нещо под формата на „вятър“. Така се нарича потокът от частици, които  движейки се в  спирала около черната дупка, набират   толкова високи скорости, че  се изхвърлят от диска в космоса .

„Вятърът“, който се намира  центъра на галактиките  на  черните дупки, е важен фактор в развитието им. От една страна, той отблъсква вещество от дупката, като по този начин я предпазва от „преяждане“. От друга страна, минавайки с  висока скорост през галактиката, той избива из нея междузвезден газ, което  забавя, а според някои данни, може и напълно да спре всички процеси на формиране на звезди в нея.

Но каква скорост може да достигне този вятър? Много голяма.

Наблюдавайки квазара SDSS J023011.28 + 005913.6, астрономите открили, скоростта на излитащият от там вятър достига 60 хиляди километра в секунда, което е 20% от скоростта на светлината. За  момента това е  нов рекорд.

Изследователите наричат ​​това ураган от  „77 категория.“ Но това не е предел, смятат те. Тъй като се проучват и  други квазари, най-вероятно ще бъдат открити свръхмасивни дупки с още по-силни „ветрове“.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *