Създадено е изкуствено живо същество

Учени  за първи път са успели да създадат изкуствено живо същество

Британски генетици за първи път в света са успели да  създадат напълно изкуствен жив организъм – жизнеспособна бактерия, която има минимален набор от гени. За най-новите разработки на генното инженерство, пише списание Science.

„Изследването, което доведе до създаването на нова  бактерия,  първоначално преследваше малко по-различна цел – ние искахме да проверим степента, до която можете да се съкрати генома на организма, без да се нарушава функционалността на неговите основни животоподдържащи системи,“ – заяви д-р Крейг Вентър, ръководител на проекта.

Учените, под ръководството на  Вентър  провели експеримент с  бактерията Mycoplasma mycoides, чийто геном се състои  от 901 гени. Генетиците  били в състояние да намалят   броя на гените на микроорганизма до 437, така че се получила нова  бактерия, която не е съществувала преди това в природата.

В същото време, предназначението на една трета от гените на новия микроорганизъм, наречен JCVI-syn3.0, останало неяснo. Знае се само, че бактерията не може  да живее  без тях.

„Синтетичният организъм JCVI-syn3.0 е най-яркото  доказателство за липсата на съществуването на митичната „жизнена сила“, за която се твърди, че вдъхва живот на неживата материя. Теоретично, можете да създадете какъвто и да е организъм, чрез просто  манипулиране на набора от гени, „- казва д-р Вентър.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *