Слънцето е отвлякло от друга звезда деветата си планета

Френски астрономи с помощта на колеги от Швеция са доказали, че новооткритата деветата планета в Слънчевата система може да е била завзета от Слънцето от близка звезда.

Предложеният от учените сценарий включва едновременното изпълнение на три условия. Захващането от Слънцето на екзопланетата трябва да се е случило на разстояние от около 150 астрономически единици от него, за да се избегнат смущенията страна на пояса на Кайпер, а екзопланетата трябва да е била в орбита около друга звезди в клъстера на разстояние 100 а.е. от нея.

И накрая, след залавянето и от Слънецото, екзопланетата е успяла да възпроизведе сегашната динамична конфигурация на Слънчевата система.

Ще припомним, че през януари учени от САЩ откриха в Слънчевата система девета планета. Сътрудниците на Калифорнийския технологичен институт Майкъл Браун и Константин Батигин считат, че „новата“ планетата се намира на разстояние от Земята около 20 пъти по-далече от орбитата на Нептун. Масата на небесното тяло, според учените превишава 10 пъти масата на Земята.

Учените се надяват да видят новата планета в следващите пет години. Засега техниката не е достигнала необходимото ниво.

По темата:

Потвърдено : Планетата Х наистина съществува

Огромно планетарнo тяло, насочено към Земята, разкри слънчево затъмнение (видео)

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *