Учени уловиха мистериозен свръхмощен сигнал от друга галактика

Aвстралийският астрофизик Матю Бейлс на 19 март на личната си Facebook страница публикува съобщение за открития от телескопа MOST FRB радиовзрив. Това е рядко явление, записано в историята не повече от 20 пъти, а астрофизикът Лоримър го открива за първи път през 2001 година.

Учените не са на едно мнение от какво са породени тези бързи радиосигнали. Според една от хипотезите, явлението възниква в резултат на сблъсъка на неутронни звезди. Друга версия твърди, че се дължат на превръщането на неутронна звезда в черна дупка. Според третата – това резултат от единично изтласкване на енергия преди експлозия на свръхнова.

Мощността на енергията на такъв космически взрив е равна на слънчевата енергия, произвеждана за 10 хиляди години. При това обектът, източник на сигнала, е доста малък, само около 100 км, което е видно от краткостта на сигнала.

Източникът на този сигнал, според учените, се намира в друга галактика.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.