Ердоган обяви война на християнството

Турските власти са отнели от енориашите всичките шест  християнските църкви в град Диарбекир. Църквите са  обявени за  държавна собственост. Наблюдатели смятат, че кампанията на Ердоган срещу християнството е още един  елемент от натиска срещу  ЕС, който трябва да се съгласи на  нови отстъпки за Турция.

Отнемането на  църквите е логично продължение на политиката, започната от  Ердоган за потискане на  свободата на словото и религията. Според Анкара, това ще   разклати позициите на  Европа, с която Турция води  интензивни преговори за безвизов режим, пише британският вестник The Daily Express.

Заложници са  всички храмове в Диарбекир, в който  продължават сблъсъците между турската армия и отряди на  Кюрдската работническа партия (ПКК). Завзети са католически, протестантски и православни църкви, а една от сградите е построена преди повече от 1700 години. Указът за прехвърляне на храмовете в  държавната собственост, според организацията World Watch Monitor, е подписан от турския  Съвет на министрите на 25 март.

А като причината се изтъква  намерението на властите да „възстановят историческия център на града“ (който  те  унищожават, постоянно воювайки с  кюрдите). Анкара набляга на това, че в държавното  отнемане на  сградите няма  никакъв религиозен контекст. Трябва да се отбележи, че всички джамии в Турция са поддържани за сметка на обществото, докато християнските църкви съществуват единствено от  дарения на  енориаши.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *