Извънземните могат да крият своите планети с лазери

Планетолозите  Дейвид Кипинг и Алекс Тичи предполагат, че извънземните  умишлено  крият своето съществуване.  В момента най-ефективният метод за откриването на екзопланети е  транзитният.

В статия за списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, те предлагат механизъм за това как да се скрие планетата от наблюдатели с помощта на мощен лазер.

В момента най-ефективният метод за откриването на екзопланети е транзитният. Същността на този метод се състои в откриването на  падането на светимостта на звездата, когато между нейния диск и наблюдателя преминава екзопланета. Този метод дава възможност да се оцени  радиуса на екзопланетата и да се определи наличието и състава на атмосферата и.

Според „Таймс“, учените са изчислили в работата си, че с лазер с  мощност 30 мегавата, който ще работи по 10 часа на година, когато планетата преминава между звездата и наблюдателя, тя може да  скрие от  телескопи като „Кеплер“. Но за да се  скрие  планетата в широк диапазон дължини на вълните, трябва да се използва източник с  мощност 250 мегавата.

През последните години, с помощта на мощни телескопи, по-специално –  телескопа „Кеплер“, са били открити няколко хиляди екзопланети. Сред тях и дузина подобни на Земята екзопланети, които се намират в обитаемата зона. Наскоро бе съобщено за мистериозното  поведение на звездата Таби, което, според някои изследователи, може да е признак за наличие на високоразвита цивилизация в околностите на звездата.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *