Как да „препрограмираме“ другите с „Tройната спирала“ на Ериксон?

Тройната спирала на Ериксон, една от техниките на хипнозата, се състои от три малки истории, които не са свързани по смисъл.

Спиралата на практика изглежда така:

Тя започва с разказ  на първата малка история, а  когато стигнете на най-интересното място в нея, вие я прекъсвате като  плавно преминавате  към втората история.

След това, отново , на най-интересното място в тази история, я прекъсвате, преминавайки без никаква връзка към третата.

А последната история всъщност съдържа текста, който искате да внушите. Желателно е този текст да бъде съставен с помощта на различни техники на внушение и манипулация на човешкото съзнание.

Така, вие започвате да  разказвате третата история, която съдържа текста на внушението,  а след бе никаква връзка и без прекъсване се връщате и продължавате втората.  Историята трябва да се завърши. Точно така завършвате и първата история, продължава я от точката, където сте спрели.

В тази техника е важно всичко, обърнете специално внимание и на най-малките детайли. Много често бъркат  техниката на тройната спирала с обикновено дърдорене,  когато човек просто скача от една тема на друга. Ако между всички части на трите истории се правят паузи, това пак не е тройна спирала, а  пет изречения,  които са свързани по непонятен начин. Това може също така да предизвика определен ефект, като например  объркване у  събеседника.

Тайната на техниката на хипнозата на тази тройна спирала на Ериксон е  проста. Човешкото съзнание следи  историите, така че трябва да се изберат особено интересни, които трябва да грабнат веднага вниманието на слушателя.

Историите не трябва да са прекалено различни една от друга, събеседникът не трябва да чувства прехода от едната история към  другата. Когато скачате без пауза от една история към друга, съзнанието на събеседника се  обърква. Нашето съзнание е устроено по такъв начин, че винаги  търси смисъл във всичко.

Точно в момента, когато умът на човека е объркан, вмъквате историята-внушение. В този момент съзнанието  мисли върху  смисъла на това, което току-що е  казано и остава безпомощно,  а текстът-внушение  попада без обработка директно в подсъзнанието, като точно това е вашата цел.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *