Мистерия: Хора от всички краища на Земята започват да сънуват един същ тайнствен непознат

Мистериозно откритие  на американския психолог

През януари 2006 г. при един  психолог в Ню Йорк дошъл мъж с проблеми в личния си живот. Той обяснил на лекаря, че дълго време няма сериозна приятелка и споменал един необичаен детайл. Пациентът казал, че    в продължение на много години сънува  един и същ човек, когото никога не е срещал. Точно по Фройд, ще си помислят мнозина. Само че ще сгрешат.

Психологът го попитал може ли да рисува и се оказало, че пациентът е завършил художествено училище. Той нарисувал с химикалка върху лист хартия мъж на четиридесет или петдесет години, с кръгло лице, широка уста, големи очи, високо чело, гъсти вежди и   плешива глава; некрасив,  за да може лекарят да допусне  хомосексуалност у  пациента.
pic-22-04-2016-1709092
Дълго време  тази рисунка  лежи забравена в бюрото на лекаря, докато един ден  психологът започва да търси някакъв друг документ за своя клиентка. Когато листът се оказал на масата жената изумено възкликнала „Откъде имате рисунка на  този човек?!“

pic-22-04-2016-1709093

Тя се заклела, че от  дълго време през нощта сънува непознатия,  изобразен на  фоторобота.  Лекарят  първо реагирал на това твърдение със скептицизъм, но жената изглеждала толкова развълнувана, че психологът  решил да разнищи историята.

Скоро той изпратил скицата на десетина  своите колеги, и в рамките на шест месеца четирима американци разпознали  лицето на снимката. Изненадващо е, но всички те като един го наричали  „този човек.“ При това  пациентите на психолозите не се познавали помежду си. Терапевтите  трябвало да им обяснят откъде са получили тази картинка.

Един от пациентите решил да се създаде уеб сайт, посветен на мъжа от сънищата. Мистерията, която обвива  тази история бързо донася на сайта голяма популярност. За  мистериозната личност говорят в  новините, тийнейджъри се плашат един с  друг  с „този човек“,  а  психолози се опитват да обяснят  необичайното явление рационално.

Появата на непознатия не вещае нищо лошо?

От 2006 г. насам повече от двеста хиляди хора от всички краища на света съобщават, че периодично се срещат в  съня си със загадъчния непознат. Съобщения идват от Лос Анджелис, Берлин, Кайро, Торонто, Сао Пауло, Техеран, Пекин, Токио, Рим, Барселона, Стокхолм, Париж, Ню Делхи, Москва, Киев, Астана и много други градове, пръснати по целия свят.

Явлението не се поддава на никакво логично обяснение и е само по  себе си поразително, но още по-изненадващо е, че „този човек“ се държи в сънищата на всички хора по един и същи начин.

Хората разказват, че метафизичния гост, въпреки че не е с много привлекателен външен вид, в съня внушава  пълно доверие  и спокойствие. „Този човек“ никога не говори за себе си, но задава много въпроси на  сънуващите го. Непознатият се  интересува от  подробностите във  всекидневния живот на случайните  земляни, от техните възгледи за света, отношение към Бога и космоса, спомени от детството и съкровени мечти. Нищо зловещо или потенциално разрушително в него, според свидетелите, не се усеща.

За много хора той се превърнал в нещо като приятел. Понякога дори мистериозният мъж давал съвети и препоръки, които винаги се оказвали много полезни. Но  той прави това, както изглежда, само тогава, когато прецени, че неговата помощ е крайно необходима.

„Този човек“  почти не се явява на хора, по-млади от 20 години. Най-често идва при хора на възраст над четиридесет.

Защо „този човек“ се присънва на жителите на Земята?

pic-22-04-2016-1709094

Има  няколко теории за това какво се случва. Една от тях гласи, че „човекът“ е психологически архетип – вроден образ, несъзнателно  възникващ в съня у  много  личности по време на неприятности. Почти всички хора имат една и съща мозъчна структура, и учените смятат, че много от нас поради тази причина могат да сънуват  едно и също лице, с което никога не са се срещали в реалния си живот.

Втората хипотеза е религиозна. Някои религиозни хора вярват, че това е един от образите на Създателя, които ни се явяват в съня с някаква цел. Например, за ни позволи да придобием вяра или, както бе споменато по-горе, да ни помогне за преодоляване на една или друга беда.

Следващата теория е не по-малко интересна. Според нея, в света живее човек с уникална възможност да посещава сънищата на другите хора, независимо от разстоянието, на  което са от него така наречените получатели. Може би това е  на пръв поглед незабележим жител на някое отдалечено място, който може  да използва  своя дар за забавление. Може би и  по тази причина  „този човек“ прави само това, че слуша подробности за живота на другите, без да разкрива на никой  подробности за  съществуването си.

Накрая, още едно  предположение – материалистично. Някои считат, че  описаното явление се е зародило почти от нищото и е започнало бързо да расте като търкаляща се снежна топка от планината, след като  клиент на американски психолог  нарисувал портрета на човек, който сънувал.

След това още една  пациентка съобщила, че сънува този непознат. Жената с психични проблеми може да е излъгала,  макар дори искрено да е  вярвала в собствените си лъжи. Колегите на психолога показали тази скандална  скица на други пациенти, и психозата се развихрила. И когато се появил уеб сайт, посветен на „мъжа“, много впечатлителни хора в  интернет, приели присърце  тази история и сами започнали да сънуват човек с подобен външен вид.

pic-22-04-2016-1709095

Навярно не бива да  се страхувате, ако изведнъж и вие започнете да сънувате този „човек“, защото листовки с неговия портрет вече  се появяват по улиците на много градове. Впрочем веднага да започнете да му разказвате  всичко за себе си, вероятно не си струва. Защото никой не знае точно къде да отиваме, когато нашата тленна обвивка лежи  в леглото през нощта, и кого можем да срещнем там …

Related Posts

One thought on “Мистерия: Хора от всички краища на Земята започват да сънуват един същ тайнствен непознат

  1. Последното изречение от статията е най-важното и най-адекватното по темата- внимание с такива срещи! Това може и да е представител на тъмната страна, който да увреди душата ви.

    Има и още една хипотеза и тя ми се струва най-вероятната- дистанционно въздействие върху мозъчната дейност със СВЧ лъчи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *