НАСА ще реализира идеята на българския научно-фантастичен роман „Пътят на Икар“!

НАСА иска да превърне астероид  в междузвезден кораб

НАСА  взе решение за реализацията на 13-те най-обещаващите технологични проекти за изследване на космическото пространство.

Един от тях предизвиква  особен интерес – план за превръщането на астероид в космически кораб с помощта на роботи, които могат да работят, като използват  ресурсите на астероида.

ptyat-na-ikar

* Затова ако не сте чели научно-фантастичния роман на Любен Дилов (баща) „Пътят на Икар“  – сега е точният момент.

Тази програма може да се използва за изследване и усвояване на космоса. Повечето избрани на първия етап идеи са  твърде фантастични за незабавно изпълнение – има нужда от иновации и въвеждането на нови технологии, но експертите смятат, че тези планове могат да бъдат реализирани в бъдеще.

В допълнение към усвояването на астероид в списъка на одобрените инициативи е влязъл и  проект по създаването на специални космически кораби за почистване на околоземното пространство от космически отломки, програмируеми организми за колонизирането на  Марс, визуализация на изчисления  при изучаването на други планети. Тези и други програми са одобрени от Института на НАСА  за перспективни изследвания, който се занимава с подбор и подкрепа на нови разработки от 2011 г. насам.

В първата фаза на проекта авторите ще получат 100 хиляди долара, а ако след това успеят да стигнат още по-далеч и да  създадат компетентен технически и икономически план за разработката,  в продължение на две години ще бъдат разпределени още 500 хиляди долара.

* Романът е смятан за основната творба на Любен Дилов. Нетипичен за налаганата тогава линия на соц-реализъм във фантастиката, „Пътят на Икар“ се съсредоточава не върху грандиозни завоювания на космоса и решаване на проблемите на света, а върху преживяванията и вътрешния свят на един младеж – непослушен, непокорен и непобиращ се в рамки и нареждания. Всичките му срещи с Непознатото са пречупени през човешкия му поглед и търсенето на себе си.

Аркадий Стругацки споделя, че смята „Пътят на Икар“ за един от най-добрите пет романа в (социалистическата) фантастика.

Сюжет: Човечеството е решило да излезе в космоса. Астероидът Хидалго е издълбан отвътре, снабден с космически двигатели и оборудван като място за живеене за голям брой хора. След това, прекръстен на Икар, е изпратен към звездите.

Протагонистът на романа, Зенон Балов, е първият човек, роден на астероида. Вече младеж, той се бори да открие мястото си и себе си. Опознава Икар и тайните му, пазени от него и от повечето хора; сблъсква се със странни и чудни неща, често върти около себе си цялото общество на Икар. Обича, търси щастие, ревнува. Накрая изчезва при неясни обстоятелства – може би паднал в черна дупка, а може би пръв от всички хора срещнал извънземен разум.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *