Невестулка изгриза 66-киловолтов кабел на Големия адронен колайдер

Вчера сутринта  Големият  адронен колайдер е останал без ток. Това съобщиха от Европейския съвет за ядрени изследвания (CERN) в ежедневния си доклад, публикуван на официалния сайт на организацията. Същият документ посочва  и причината за непланираното  спиране на захранването.

По-точно, не какво, а кой – предварителното разследване на  инцидента, направено от експерти ЦЕРН показва, че късото съединение в трансформатора е   предизвикано от невестулка (според друга версия – пор).

Как малкият хищник е успял да  повреди кабела, по който тече ток с напрежение 66 киловолта, не се уточнява, но се съобщава, че виновникът за произшествието не е оцелея. За щастие скъпата техника заради късото съединение не е пострадала, но възстановяването на електрозахранването ще трае няколко дни.

Това не е първият случай, когато ГАК спира по вина на животно. През 2009 г. за спирането на тока бе „обвинена“ врана, изпуснала парче хляб в подстанцията. Тази информация не бе  потвърдена от ЦЕРН, но  истинската причина не бе установена.

Източници:

    CERN
    NewScientist

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *