САЩ обмислят използване на военна сила срещу Русия

„Кандидатът за поста главнокомандващ силите на НАТО в Европа, избран от президента Обама, заяви в четвъртък, че трябва да бъдат разгледани всички варианти – включително военна сила – когато се обмисля  реакцията на Вашингтон  към неотдавнашната руска  агресия срещу американските сили, действащи в Източна Европа“, – пише The Washington Times.

„Докладът на армейски генерал Къртис Скапароти  пред сенатската комисия  се състоя почти една седмица след като руски изтребители и хеликоптери многократно прелитаха над есминеца на САЩ „Доналд Кук“, който  патрулира в Балтийско море“ – се казва в статията ,

Ако силите на САЩ в Европа бъдат застрашени във връзка с  последните действия на Русия, то те, без съмнение, ще отговорят на  това по аналогичен начин, каза генерал Скапароти на законодателите по време на изслушване за одобряването му на поста. Той добави, че последните действия на Русия, от засичания и засилване на патрулите на подводници до  подкрепа на украинските сепаратисти, позволяват да се предположи, че руският президент Владимир Путин „умишлено се опитва  се разклати  НАТО.“

Обама избра кандидатурата на генерал Скапароти, в момента командир на американските сили в Корея;  през март той трябва да замени генерал Филип Бридлав, пише изданието.

„Отчетът на генерала може да изостри напрежението в и без това вече обтегнатите отношения между Вашингтон и Москва“, – отбелязва авторът Карло Муньос.

Руските чиновници отричат, че инцидентът с „Доналд Кук“ е провокация, но есминецът е  имал право да стреля по руския самолет, заяви  в понеделник  държавният секретар на САЩ Джон Кери. Впрочем  Обама не е повдигал този въпрос в понеделник в телефонен разговор с Путин, при обсъждането на други въпроси на сигурността.

Източник: The Washington Times

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *