Telegraph: Европейският съюз е проект на ЦРУ

В  активната  намеса на САЩ във въпроса за евентуалното  оттегляне на Великобритания от Европейския съюз,  няма нищо изненадващо, тъй като именно  американските специални служби са в основата на проекта за европейския блок, пише The Telegraph.

Както посочва авторът на статията, разсекретените  документи на Държавния департамент показват, че американското разузнаване е финансирало процеса на  създаването на ЕС, и се е опитвало  да вкара в проекта  Великобритания. Например, в документ от 26 юли 1950, подписан от американския генерал Уилям Донован, който оглавява тогавашния аналог на ЦРУ, се говори за кампания за  насърчаване на Европарламента, пише The Telegraph.

В обнародваните документите също така има информация, че ЦРУ е възпрепятствало основателите на Европейския съюз да търсят алтернативни източници на финансиране, за да не могат да намалят зависимостта си от САЩ.

Отношенията между САЩ и ЕС  едва ли могат да бъдат наречени безоблачни, пише авторът на статията. Но, според него, сега, във време с много външни заплахи, европейците трябва да подкрепят запазването на европейския блок.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *